Διαβάστε τη συνέντευξη του CEO της Cablenet Γιάννου Μιχαηλίδη στο περιοδικό Insider.

Μεγάλο στοίχημα η Κινητή.

Θα παίξουμε επί ίσοις όροις τον ανταγωνισμό και θα διεκδικήσουμε σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Επενδύσεις άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ έχει στα πλάνα της η Cablenet για τα επόμενα χρόνια, όπως αποκαλύπτει ο νέος CEO της εταιρείας, Γιάννος Μιχαηλίδης. Στα πλάνα και η ανάπτυξη δικτύων 5G, όμως υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι τότε.

Ο κ. Μιχαηλίδης σχολιάζει πως η εταιρεία αντιμετώπισε τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία, με μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των υπαλλήλων της, ενώ παρατηρεί πως κατά την μετα-κορωνοϊό εποχή όλα έχουν αλλάξει προς ένα πιο ψηφιοποιημένο τρόπο εξυπηρέτησης.

Πώς βίωσε ένας παροχέας τηλεπικοινωνιών την περίοδο του περιορισμού, λόγω της πανδημίας; Τι άλλαξε, τόσο στις συνήθειες τις δικές σας όσο και των συνδρομητών σας;

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του lockdown, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ήμασταν έτοιμοι να δράσουμε. Κύριο μέλημα της Cablenet ήταν, και συνεχίζει να είναι, η προστασία και η διασφάλιση της υγείας του ανθρώπινου δυναμικού της και των συνδρομητών της. Ανέκαθεν ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα τους, γι’ αυτό και δεν σταματήσαμε ποτέ να ανταποκρινόμαστε με προσοχή και αφοσίωση στις ανάγκες τους ή σε οτιδήποτε αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και την κοινωνία, η εταιρεία ακολούθησε όλα τα πρωτόκολλα υγείας. Καταφέραμε, εντός λίγων ημερών, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα συνεχίζοντας με αυξημένα μέτρα υγείας και ασφάλειας, με στόχο τη συνεχή προσφορά των υπηρεσιών μας. Θεωρήσαμε καθήκον μας να προχωρήσουμε σε προσωρινή αναστολή εργασιών όλων των καταστημάτων, συνεχίζοντας όμως κανονικά την εξυπηρέτηση των συνδρομητών μέσω του κέντρου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

Το τμήμα εγκαταστάσεων και βλαβών συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα προστασίας. Σημαντικότατες ήταν και οι διευκολύνσεις που παρείχαμε για την καλύτερη ψηφιακή εξυπηρέτηση των συνδρομητών (διαδικτυακές πληρωμές, αγορές προϊόντων κ.ά). Επίσης, προσφέραμε επιπρόσθετα ωφελήματα, όπως αύξηση ταχυτήτων, όγκου δεδομένων και ενίσχυση του προγράμματος των αθλητικών καναλιών μας.

Μέχρι και σήμερα, το 80% των ανθρώπων μας εργάζεται ακόμη από το σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπεσαν τα υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας. Αντιθέτως, η απόδοση παρέμεινε σταθερή και σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, αυξήθηκε σημαντικά.

Από τη θέση του CEO πλέον, τι πιστεύετε πως χρειάζεται ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο για να βελτιωθεί περισσότερο;

Αρχικά, θέλω να επισημάνω ότι οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο βρίσκονται γενικότερα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όλοι οι πάροχοι έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις και ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς. Αυτό που επίσης βοηθά είναι ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στην Κύπρο με σημαντικές εμπειρίες που δεν στερούνται τίποτα από άλλες εταιρείες τους διεθνούς χώρου.

Αυτό όμως, που έλειπε μέχρι σήμερα είναι ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα που να προσδιορίζει τους ρόλους του κάθε κλάδου και πώς μπορούν να συνδράμουν σ’ ένα συνολικό ψηφιακό όραμα που αφορά στη χώρα. Χαίρομαι πραγματικά που η δημιουργία του νέου υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δείχνει ότι αυτό το όραμα κτίζεται με τη σωστή δομή και κατεύθυνση.

Μία χώρα, όπως η Κύπρος με τα γνωστά μεγέθη, αλλά και τις διαφοροποιημένες συνήθειες καταναλωτών, χρειάζεται στοχευμένες επενδύσεις και όχι μία απλή αντιγραφή από μεγάλες αγορές. Μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση και πραγματική επίδραση στην οικονομία και αύξηση της ποιότητας ζωής, αν επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τομείς και εφαρμογές. Επίσης, μία χώρα με ψηφιακό όραμα χρειάζεται μία κεντρική διαχείριση όλων των θεμάτων ώστε να διευκολύνει τους επενδυτές, αλλά και να δίνει τα κατάλληλα κίνητρα τα οποία να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της.

Ένας άλλος χώρος βελτίωσης είναι ο δείκτης DESI (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σαν στόχο, σε μία από τις παραμέτρους του DESI, το 2020 όλα τα νοικοκυριά (100%) να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα με ταχύτητες άνω των 30Mbps και το 50% να είναι συνδεδεμένα με ταχύτητες άνω των 100Mbps. Η Κύπρος, δυστυχώς, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες. Είμαστε υπερήφανοι που ως Cablenet προσφέρουμε ένα δικό μας, ιδιόκτητο δίκτυο προηγμένης τεχνολογίας, όπου όλοι οι πελάτες μας, ανεξαρτήτως του χώρου στον οποίο βρίσκονται, έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες από 60Mbps και άνω σε πολύ προσιτές τιμές. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να ενισχύσουμε την Κύπρο στο συγκεκριμένο δείκτη.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχει αλλάξει από τις αρχές του 2020, κυρίως με την αύξηση του ποσοστού της μαλτέζικης GO. Το ίδιο και στο ποσό της συμφωνίας δανείου. Αυτά τα δύο σημεία, πώς ερμηνεύονται επιχειρηματικά και τι θα πρέπει να αναμένουμε στο μέλλον;

Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι η GO συνεχίζει να επενδύει στην Cablenet με κεφαλαιοποίηση δανείων και συνεπακόλουθη αύξηση ποσοστού, αποδεικνύει τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχει στην εταιρεία αλλά και στα μελλοντικά της πλάνα. Συγκεκριμένα, η επένδυση που έχει κάνει η GO στην Cablenet από το 2014, έχει ήδη αποφέρει πολλαπλάσια αξία στο αρχικό της κεφάλαιο. Επίσης, η GO -έχοντας ισχυρή οικονομική θέση- δείχνει ότι είναι σε θέση να υποστηρίξει την εταιρεία στα μεγάλα αναπτυξιακά της έργα.

Παράλληλα όμως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Cablenet αναζητά εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης από τις αγορές, με την έκδοση ομολόγου, ύψους 40 εκατ. ευρώ στη Μάλτα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο και ίσως από τα λίγα όπου κυπριακές εταιρείες απευθύνονται με αυτόν τον τρόπο σε ξένους επενδυτές. Αυτό όμως βρίσκεται ακόμη στη νενομισμένη διαδικασία και σύντομα θα ξέρουμε την έκβασή του.

Μεγάλο πλήγμα ήταν η ακύρωση των αθλητικών αγώνων εντός και εκτός Κύπρου. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Cablenetγια τη νέα αθλητική περίοδο;

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχουμε συνάψει συμφωνία με τις υπόλοιπες πλατφόρμες για να φέρουμε όλο το ποδόσφαιρο μαζί και να παίζει παντού. Μπορεί ο κορωνοϊός να μας κρατά σε αποστάσεις, αλλά το ποδόσφαιρο έχει πραγματικά εκμηδενίσει τις αποστάσεις! Είναι κάτι που συζητούσαμε για πάρα πολύ καιρό κατά διαφορετικές περιόδους και φυσικά κάτι που η κυπριακή κοινωνία το αναζητούσε. Πιστεύουμε ότι είναι μία εξαιρετική εξέλιξη που προσφέρει στους ποδοσφαιρόφιλους μία φανταστική επιλογή, ιδίως σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο συνδυασμός του πιο γρήγορου internet της Cablenet μαζί με ένα πραγματικά ποδοσφαιρικό υπερθέαμα τοπικού και διεθνούς περιεχομένου, θα αποτελέσει μία ξεχωριστή και ελκυστική επιλογή.

Φάκελος κινητή τηλεφωνία: Αν και η Cablenet προσφέρει πακέτα κινητής, εντούτοις δεν έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά. Είναι εντός της στρατηγικής να επεκταθεί περισσότερο στο επόμενο διάστημα; Αν ναι, με ποιο τρόπο και πώς διαφοροποιείται η εταιρεία από τους υπόλοιπους παρόχους;

Συνειδητά δεν προωθήσαμε την κινητή μέχρι να εξασφαλίσουμε κάποιες προϋποθέσεις. Η πιο μεγάλη προϋπόθεση ήταν να αποκτήσουμε το δικό μας φάσμα (συχνότητες), το οποίο εξυπακούει τη δυνατότητα να έχουμε το δικό μας δίκτυο. Αυτό το πέτυχαμε μετά από διαγωνισμό, πέρσι, για την απόκτηση συχνοτήτων 4G. Σχεδιάζουμε λοιπόν μία πολύ σημαντική επένδυση στα επόμενα 5 χρόνια, άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, για να εισέλθουμε επί ίσοις όροις στον ανταγωνιστικό «στίβο» της αγοράς. Η Cablenet, σε λίγους μήνες θα μπει πιο δυναμικά σε αυτόν το πολύ σημαντικό κλάδο με ό,τι πιο προηγμένο έχει να προσφέρει η τεχνολογία.

Η διαφοροποίηση θα είναι πολύ αισθητή. Ως συνέχεια της διαχρονικής φιλοσοφίας μας, ο συνδυασμός αξίας με την τιμή που θα προσφέρει η Cablenet, θα είναι πιο κοντά στο τι απολαμβάνουν οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Αυτό, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες, αποδεδειγμένες πλέον, δημοφιλείς υπηρεσίες μας και την κορυφαία εξυπηρέτηση συνδρομητών, πιστεύουμε ότι είναι κάτι που περιμένουν οι Κύπριοι καταναλωτές εδώ και πολύ καιρό.

Συνδέεται η πιο προαναφερόμενη εντονότερη δραστηριοποίηση στην κινητή με την έλευση του 5G στην Κύπρο;

Η αυξημένη δραστηριοποίηση στην κινητή για εμάς, είναι ανεξάρτητη από την έλευση του 5G. To 5G έχει ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να είναι σε θέση να διατεθεί εμπορικά. Παράλληλα, κάτι που έχουμε ζητήσει όλοι οι πάροχοι σαν προϋπόθεση, είναι η ξεκάθαρη διευκόλυνση για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, λόγω των γνωστών προβλημάτων. Επίσης, τα υφιστάμενα δίκτυα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Κύπριου καταναλωτή για πολλά χρόνια ακόμα.

Το δυνατό χαρτί της Cablenet είναι το διαδίκτυο. Πώς σκοπεύετε να το ενδυναμώσετε περισσότερο; Τι περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό σας πρόγραμμα;

Σήμερα η Cablenet καλύπτει περίπου το 60% της ελεύθερης Κύπρου με το σταθερό της δίκτυο. Φέτος, εισερχόμαστε ακόμα πιο δυναμικά στην επέκταση του δικτύου μας, που αφορά κάλυψη όλων των μεγάλων αστικών και υπαίθριων περιοχών. Επενδύουμε πολλά εκατομμύρια για το συγκεκριμένο σκοπό και ευελπιστούμε ότι σε δυο χρόνια από τώρα, η κάλυψή μας θα αυξηθεί σημαντικά.

Γνωρίζουμε ότι όπου πάει η Cablenet, ο κόσμος την αγκαλιάζει και κερδίζουμε μέχρι και το 40% του μεριδίου αγοράς. Οι υψηλές ταχύτητες είναι συνώνυμες με την Cablenet και είμαστε οι μοναδικοί που με τις τεχνολογίες που διαθέτουμε, μπορούμε να τις προσφέρουμε σε όλη τη συνδρομητική μας βάση σε προσιτές τιμές. Επιπρόσθετα, επενδύουμε σε μία ολοκαίνουργια τηλεοπτική πλατφόρμα νέας γενιάς, όπου σε συνδυασμό με τις υψηλές μας ταχύτητες θα προσφέρει μία φανταστική εμπειρία. Είναι κάτι που θα εκπλήξει! Ο συνδυασμός όλων των υπηρεσιών της Cablenet μαζί με τη νέα κινητή, είναι αυτό που θα ξεχωρίσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Πιστεύετε ότι το μέγεθος της Κύπρου έχει αρκετούς παρόχους ή υπάρχει περιθώριο για περισσότερους παίκτες; Μήπως χρειάζεται να γίνουν συγχωνεύσεις;

Σίγουρα η Κύπρος έχει αρκετούς παρόχους, συγκριτικά με το μέγεθος της αγοράς. Υπάρχει περιθώριο για συγχωνεύσεις ή ακόμα και για πιθανές συνεργασίες σε διάφορους τομείς, μέσα στο πλαίσιο φυσικά του υγιούς ανταγωνισμού. Εμείς, ως Cablenet, έχουμε μία πολύ καλή βάση για τέτοιες ενέργειες, λόγω του γεγονότος ότι είμαστε η μόνη ιδιωτική εταιρεία που έχει το δικό της ιδιόκτητο σταθερό δίκτυο.

Bρισκόμαστε στα μισά του 2020 και ήδη έχουμε βιώσει αρκετά. Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Cablenet;

Η μεγάλη πρόκληση για την Cablenet είναι να επιταχύνει την πορεία ανάπτυξης μέσα σε μία ώριμη και άκρως ανταγωνιστική αγορά. Ιδίως το στοίχημα της κινητής σαν μία καινούργια πηγή εσόδων για την εταιρεία, είναι σίγουρα πολύ σημαντική εξέλιξη.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η σχέση με τους συνδρομητές, καθώς και με τους ανθρώπους της εταιρείας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εποχή του κορωνοϊού. Όλα έχουν αλλάξει. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στον τρόπο πώλησης, εξυπηρέτησης και οι νέες συνθήκες εργασίας, επιβάλλουν νέους σχεδιασμούς στο επιχειρησιακό μας πλάνο. Έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε μία «καταιγίδα ψηφιοποίησης».

Ως νέος CEO της εταιρείας, ποιος είναι ο απώτερος στόχος που έχετε θέσει;

Ο απώτερος στόχος είναι η δυναμική είσοδος στην κινητή και παράλληλα η επιτάχυνση της ανάπτυξης στις παραδοσιακές υπηρεσίες. Η αξία της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο αντιστοιχεί περίπου στο 50% όλης της αγοράς των τηλεπικοινωνίων στην Κύπρο. Η Cablenet δεν έχει μερίδιο σε αυτή τη μεγάλη αγορά και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να μπορεί να το διεκδικήσει με αξιώσεις.

Εξίσου σημαντικός στόχος -και ίσως αυτό ακουστεί μη παραδοσιακό- είναι η εγκαθίδρυση της Cablenet ως κορυφαίος εργοδότης πρώτης επιλογής στον τομέα! Είχα την τύχη να εργαστώ σε διάφορες χώρες στον κόσμο και να ζήσω διαφορετικά μοντέλα διοίκησης. Ανεξαρτήτως εθνικότητας, υπάρχει κάτι που είναι έντονα κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Η επιθυμία να κάνουν όλοι κάτι που να δίνει σημασία στη ζωή τους, να χαίρει ανάλογης εκτίμησης και να έχουν ευκαιρίες προσωπικής ανέλιξης. Αν μία εταιρεία πέτυχει να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο, θα σημειώσει, πιστεύω, σημαντική αύξηση στην απόδοσης της.

Μενού